Earth overshoot day 2020

????????????Earth overshoot day valt dit jaar op 22 augustus. ????????????

Dat betekent dat we op 22 augustus alle grondstoffen en capaciteit van de aarde hebben gebruikt die de aarde in één jaar kan opbrengen. Wat we daarna verbruiken, daarvan kan de aarde eigenlijk niet herstellen.

Kun je je daar niks bij voorstellen? Denk dan maar aan je bankrekening. Als je met je salaris het eind van de maand niet haalt sta je rood. Idealiter geef je dan de maand daarop wat minder uit, zodat er weer balans is. Maar houd je maandelijks een paar dagen over aan het eind van je salaris, dan lopen de tekorten op. Als je daarmee blijft aanmodderen, ben je op een gegeven moment failliet. En dat is precies wat we met onze aarde doen.

NOS op 3 maakte dit filmpje over earth overshoot day:

 

Elke jaar valt earth overshootday eerder. Behalve in 2020. Het is een van de weinige positieve gevolgen van Corona. Minder vliegen en minder consumeren heeft ons drie weken extra opgeleverd voor we rood staan.

Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet genoeg om de tekorten van vorige en komende jaren op te vangen.

We moeten actie ondernemen: #movethedate. Met kleine acties kun jij ervoor zorgen dat earth overshoot day later valt en zo help je aarde een handje.

Door geen fast fashion te kopen, door bomen te planten (ter compensatie van je vliegreis), door lokaal te kopen (vers van eigen land en je steunt lokale ondernemers), door met de seizoenen te leven en te eten, door minder vaak vlees te eten, door wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan, door bewust om te gaan met de kleding die je hebt, door te kiezen voor tweedehands in plaats van nieuw, door kleding, meubels en andere spullen die stuk zijn te repareren. En er zijn nog zoveel meer kleine en grote acties om de aarde te sparen.

Wat doe jij voor #movethedate?

Kijk voor meer info op www.overshootday.org