Breien en haken

Tijdens de kerstvakantie heb ik het breien helemaal herontdekt en ik hoor van veel cursisten dat ze aan het breien of haken zijn. Vind jij het ook leuk om met wol bezig te zijn? Lees dan  verder voor een hoop tips en inspiratie.

Ravelry
Als je van start gaat, neem dan eerst eens een kijkje bij Raverly. Je vindt er (gratis) patronen, kan er bijhouden welke projecten je hebt gedaan en komt in contact met heel veel andere hakers en breiers. Je kan al je vragen kwijt op het forum en kan er prachtige wol vinden. Een profiel aanmaken is gratis. Zo hou je overzicht van al je voorraad, projecten en deel je al je brei lief en leed met andere ravelrers.

raverly
Steken maken de sjaal

Als je net begint kan je gemakkelijk beginnen met een sjaal lekker recht toe recht aan. Maar je hoeft niet per se alleen maar recht te breien. Voor zowel haken als breien zijn er heel veel verschillende steken die je projecten ontzettend leuk maken. Voorbeelden en instructies vind over heel het internet, zoals op deze site. Ook La Maison Victor helpt je verder met haken en breien. Ik haal zelf al mijn haak- en breisteken uit jaren ’70 boekjes, lekker vintage. 😉

Snel aan de slag
Als je snel wil starten kijk dan eens op deze site. Daar vind je tien breiprojecten die in één uur klaar zijn. Er zitten leuke projecten bij zoals sjaals, mutsen en nog veel meer. Ook op Wolplein.nl vind je een hoop (gratis) patronen. Kom je er niet helemaal uit? Op YouTube vind je heel veel filmpjes die je verder helpen met het opzetten van je werk, het meerderen of minderen van steken, lapjes aan elkaar zetten et cetera.

Rondbreinaalden
Moet je nog breinaalden aanschaffen? Kies dan voor rondbreinaalden. Dat zijn twee korte breinaalden die met een koord aan elkaar zij verbonden. Deze net zo geschikt voor rechte lappen als voor een col of sokken. Rondbreinaalden zijn veel ergonomischer dan gewone breinaalden. Hierdoor kan je het breien langer volhouden, want zeker in het begin kan je soms wat kramp of spierpijn krijgen. Er zijn zelfs sets met verwisselbare naalden, zodat jij altijd met de goede dikte naald aan de slag kan. Er zijn ook ergonomische haaknaalden.

Volgens mij kan je zo je eerste stappen op haak- of breigebied zetten. Wil je meer tips? Laat dan weten waar ik je mee verder kan helpen. Meer blogposts volgen!

Bron afbeeldingen: Pinterest

Bewaren

One thought on “Breien en haken

  1. Coca

    Leuk!!! En inderdaad: het internet is je beste vriend: een bron van kennis en goede tips!
    Behalve Ravelry (de echte breiert kén niet zonder Ga…Ravelry!!!) haal ik zelf heel veel inspiratie van Pintarest. Inspiratie en gratis patronen…En op YouTube is bijna alles te vinden wat je nog niet kan.
    Zelf overweeg ik, door de overweldigende hoeveelheid leuke patronen, zelfs te beginnen met haken…het moet niet gekker worden!
    Was getekend: HellHarpy (op Ravelry dan, normaal noemen ze me Coca. 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *