De kunst van het maken: expositie Smeltkroes@Bart t/m 12 juli

Afgelopen weekend is er een nieuwe expositie geopend bij Galerie Bart: de kunst van het maken. Ik en 31 andere makers uit De Smeltkroes laten zien waar het in het Honigcomplex om draait: ondernemen, ambacht, mooie dingen maken en samenwerken. Tijdens de expo zie je de meest uiteenlopende werken: foto’s, films, apps, tassen, chocola, meubels en keramiek. Mijn werk hangt ook bij de expo. Het is niet de kleding die je gewend bent van mij: ik mocht mijn unieke en innovatieve kameleonrok tentoonstellen.

AtelierByDo_ChameleonSkirtOddstream

Oddstream is een multimedia fesitval dat zich op verschillende plekken in Nijmegen manifesteert. In maart waren ze in De Smeltkroes. Voor een jeugdworkshop wearables was ik gevraagd om een technologisch kledingstuk te maken. Samen met Michiel Klaarwater van Water-stof ben ik aan de tekentafel gaan zitten en hebben we een rok ontworpen die reageert op de omgeving. Het ontwerp lag klaar, maar de technologie was moeilijker te realiseren dan gehoopt. Toch is het ons gelukt om in drie maanden dit prototype neer te zetten.

Bijna alles aan de rok is gerecycled en/of zelf gemaakt. Voor de basis van de rok is gebruik gemaakt van rubber. Het is dun en soepel en wordt normaal gebruikt bij het aanleggen van vijvers. Op de banen hebben we flexibele printplaatjes gemaakt die via de geleidende draad aan de batterijenpacks verbonden zijn. Elk printplaatje heeft vier ledjes en vier lichtreceptoren. Deze kunnen waarnemen welke kleuren de omgeving heeft. Dat signaal wordt doorgegeven aan de ledjes die dezelfde kleur aannemen. Zo heb je een kledingstuk dat zich aanpast aan de omgeving. een echt kameleon dus.

werekn aan de chameleon skirtVan modeontwerp tot installatie

Net op tijd voor de expositie in Galerie Bart was het technologische kledingstuk af. Maar hoe presenteer je zo’n wearable? we moesten met twee punten rekening houden:

  • Hoewel de rok werkt op batterijen (en in de toekomst hopelijk op zonnecellen) hebben we ervoor gekozen voor de expo de rok aan te sluiten op netstroom.
  • Het moet een bewegend object zijn, zodat je het effect van de omgeving op de rok goed ziet.

Dus maakten we nog veel meer dan alleen kleding: een paspop, een motor die twee kanten op kan draaien (maar soms ook even stil hangt), spots met kleurenfilter en een plateau om alle extra’s aan te bevestigen. En dan exposeer je ineens niet meer met kleding, maar met een kunstinstallatie. Het ziet er indrukwekkend uit, zo prominent in de galerie.

openingbart01De expositie en workshops

Op 7 juni is de expositie feestelijk geopend. Iedereen was welkom en dat hebben we gemerkt aan de drukte. Hopelijk wordt de galerie de komende weken net zo druk bezocht. Je kan dan niet alleen alle werken bekijken, er zijn ook diverse activiteiten.

Zo geef ik op 19 juni een workshop “Afval bestaat niet: high fashion van scraps”. Tijdens deze workshop gaan we van oude kleding en restmaterialen een oogverblindende outfit maken. Wil jij ook meewerken aan dit gemeenschappelijke project? Meld je dan aan door een mail te sturen naar dorine@atelierbydo.nl.

De kunst van het maken: Smeltkroes@Bart
7 juni 1/m 12 juli (donderdag – zondag)
Galerie Bart (Honigcomplex)
Waalbandijk 14C
6541 AJ Nijmegen

One thought on “De kunst van het maken: expositie Smeltkroes@Bart t/m 12 juli

  1. Pingback: speedbet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *