Een frisse start

Een firsse start

Het is voorjaar en ben je misschien wel toe aan een frisse start. Voor mij helpt het dan altijd om mijn garderobe weer op orde te krijgen, zodat ik elke ochtend gemakkelijk een outfit kan uitzoeken en ik mijn dag goed begin. Ook met het oog op de uitverkoop die binnenkort start, kan het geen kwaad om een overzicht te hebben van wat je allemaal in de kast hebt hangen. Ik help je om in vijf stappen je garderobe weer op orde te krijgen.
Stap 1: haal alle kleding uit je kast. Bij mij is het vaak een rommeltje geworden en alles moet weer op de goede plek terug. Dat gaat het makkelijkste als je kast leeg is. Een sopje misstaat ook niet in deze fase. 😉 Stap 2: wat wil je houden? Veel vrouwen hebben een kast vol en niks om aan te trekken. En helaas geldt de 20-80 regel ook voor je kledingkast. Toch doen we vaak maar moeilijk afstand van al deze kleding. Daar kan de volgende checklist bij helpen.
  • Vind je het leuk?
  • Is het jouw maat?
  • Draag je het vaak?
  • Past het bij je kleurenpalet en figuurtype?
  • Kan je het gemakkelijk combineren met de rest van je kleding?
  • Is het vies of beschadigd?
Als je alle vragen behalve de laatste met “ja”beantwoordt, is het een topper en houd je het kledingstuk natuurlijk. Merk je op basis van deze vragen dat het kledingstuk toch niet bij je past en ga je het ook niet op korte termijn verknippen tot iets anders, dan is het misschien tijd om afstand te doen van dit item. Al deze vragen kun je natuurlijk ook gebruiken als je in de winkel staat en twijfelt over een kledingstuk. Vraag je dan ook af: heb ik het nodig? Stap 3: geef al je oude kleding weg of verkoop het tweedehands. Twijfel je nog heel erg of je het weg wil doen? Leg het dan weg in een aparte doos. Heb je het na een halfjaar (of jaar als het seizoensgebonden is) nog niet gedragen, dan kun je er beter iemand anders een plezier mee doen. Stap 4: Maak een nieuwe indeling voor je kledingkast. Het helpt om je zomer- en wintergarderobe te scheiden. Bedenk ook waarop je sorteert: de één houdt er van als alles op kleur hangt, de ander sorteert liever per type kledingstuk (alle broeken bij elkaar, alle jasjes bij elkaar etc.) en er zijn ook mensen die complete setjes bij elkaar hangen. Als je ontdekt wat voor jou het handigste werkt bij het samenstellen van een outfit, weet je ook hoe je je kast moet indelen. Zorg dat alles netjes hangt of opgevouwen is. Nu je zo goed bezig bent, is het zonde als het er alsnog rommelig uitziet. En zorg dat je kledingkast dicht kan. Als je nu al moet proppen, wordt dat in de loop van het seizoen alleen maar erger. Stap 5: maak een garderobeplan. Je weet nu wat je hebt en misschien heb je ook wel gemerkt wat je nog mist. Bijvoorbeeld een mooi jasje voor je werk. Als je goed opschrijft wat je nog nodig hebt, dan scheelt dat een hoop impulsaankopen tijdens de uitverkoop.   Bewaren Bewaren Bewaren

One thought on “Een frisse start

  1. Pingback: Lente in je kast | Atelier Bydo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *