Jan Taminiau – Reflections

Op 8 augustus is Atelier ByDo op excursie geweest naar Utrecht om de fenomenale tentoonstelling te zien: Jan Taminiau – Reflections. Ik deel hier graag de hoogtepunten met je!

Jan Taminiau is een geweldige ontwerper. Velen kennen zijn werk via koningin Máxima. Zij draagt geregeld creaties van zijn hand, bijvoorbeeld tijdens het staatsbezoek aan Portugal, de inhuldiging en het postzakjasje is natuurlijk ook heel bekend. Een leuk overzicht hiervan vind je bij Blauw Bloed.

Wat is nu zo kenmerkend voor het werk van Jan Taminiau? Door de hele tentoonstelling zie je duidelijk een rode draad. De modellen lijken sober en eenvoudig, maar zijn ontzettend geraffineerd. Het kleurgebruik is soms subtiel, maar kan ook heel krachtig zijn. Favoriete materialen zijn zijde, chiffon, crêpe, tule en andere zachte, verfijnde stoffen. Het meest verbluffende van zijn collecties is misschien wel de oneindige hoeveelheid uren die er moeten zitten in borduren en het opnaaien van pailletten, kraaltjes en andere decoraties. Dit is zo precies en gedetailleerd gedaan, een ambacht op zich.

 

Aan het begin van de tentoonstelling loop je meteen tegen de nieuwe collectie aan. Een bewegend schouwspel vol pailletten en glans.

Ik was zeer onder de indruk van de tentoonstelling. De manier waarop de ontwerpen gepresenteerd werden, de decors die er omheen gebouwd zijn, het is een kunstwerk op zich. Zo zijn sommige creaties per inspiratiebron gepresenteerd, maar werd er ook een mooie manier gevonden om glow in the dark materialen tot zijn recht te laten komen.

Ik vond het bijzonder leuk om de postzakjas te zien. Ik heb er jaren geleden ook één gemaakt in opdracht en mocht er mijn eigen draai aan geven. Zoek de verschillen!

Deze creatie is mij het meest bijgebleven. De materialen, het kleurgebruik, de technieken. Het smaakt allemaal naar meer.

Na de tentoonstelling hebben we nog leuke winkels in de omgeving bezocht, zoals LIV Stores. Hier konden we op een heel andere manier inspiratie opdoen. In deze winkel vind je werk van kleine labels die allemaal op een ambachtelijke wijze mode maken. Hergebruikte materialen, lokale producties, handwerk, je vindt het er allemaal.

LIV Stores

Je kunt de tentoonstelling nog tot en met 26 augustus bekijken. Ben je benieuwd en wil je zelf ook een kijkje nemen, vergeet dan niet online je tijdslot te reserveren bij Centraal Museum.