Maxirok

De maxirok is ook deze zomer weer een trend. Ik heb speciaal voor jullie een ontwerp uitgewerkt dat thuis heel gemakkelijk te maken is. In deze tutorial leg ik je uit hoe jij zoveel maxirokken kan maken als je maar wil.

_maxirok_geenachtergrond_1

Wat heb je nodig? Een mooie lap stof (koop de lengte die de rok moet krijgen + 5 cm) en sierelastiek voor de tailleband.

_elastiek

Sierelastiek voor de tailleband

Stap 1: vouw de stof dubbel met de goede kant van de stof binnen. De zelfkanten van de stof liggen op elkaar. Speld en naai de zelfkanten op elkaar.

_maxirok00

Stap 2: meet af hoe breed de taille band moet zijn. Dit kan je doen door het band rond je middel te houden op de hoogte waar de rok moet komen. Als je de breedte hebt gevonden leg je ook de tailleband dubbel met de goede kant naar binnen en naai je de korte kanten aan elkaar.

_maxirok02

Stap 3: leg de tailleband en het rokdeel naast elkaar en meet hoeveel ruimte je bij het rokdeel over hebt. Deze hoeveelheid moet je verdelen in een aantal plooien. Je moet hier zelf een mooie verdeling in maken. Ik had in totaal 64 cm over (32 cm voor de voorkant en 32 cm voor de achterkant). Daarvan heb ik vier plooien van 8 cm gemaakt voor elke kant. Tussen de plooien houd ik steeds 4 cm (de helft van de breedte van de plooi). Hoe ver je de plooi dicht stikt is een beetje afhankelijk van je figuur en wat je mooi vindt. Als je een buikje hebt is het mooiste als je de plooien net tot onder je buik naait, want dan valt de stof het mooiste over je rondingen heen. Naai hoe dan ook de plooi niet door tot aan je heupen, want dan gaat de rok trekken.

 

Stap 4: als je de plooien hebt ingenaaid, kan de de rok aan het elastiek vastnaaien. In principe kan je dat gewoon met een rechte steek doen. Als de band heel veel op moet rekken, kan je beter een stretchsteek gebruiken.

_maxirok04

Stap 5: trek de rok aan om te kijken hoe lang het moet worden. Maak er een zoom in. Ook dit kan met een rechte steek, want de rok is lekker wijd aan de onderkant.

_maxirok05

Klaar! Jij kan er tegenaan deze zomer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *