Gisteren was ik bij de lezing ‘Mode voor morgen’ waar verschillende sprekers vertelden hoe en waarom mode duurzamer kan en moet. Ik ben goed ingelezen in het onderwerp, maar toch kwam ik weer nieuwe, shockende feiten tegen. Wist je dat bij grote ketens een derde van de geproduceerde kleding regulier verkocht wordt en een derde in de uitverkoop? Dan blijft er nog een derde over en dat verdwijnt in de prullenbak. Weggegooid, gemaakt voor de vernietiging en dat is op voorhand bekend en hoort bij het businessplan. Gelukkig zijn er ook veel positieve punten genoemd: ontwerpers en wetenschappers slaan steeds vaker de handen ineen om nieuwe mode en materialen te creëren, we gaan richting een deeleconomie, duurzaamheid wint terrein, productie wordt weer lokaal en kleinschaliger en daardoor transparanter.
Tot die tijd moeten we het doen met fast fashion. Of kan het toch duurzaam? Ik geef je 10 tips om je een goed gevoel te geven over je kledingkast.
1. Gebruik alle items in je kledingkast: de meeste vrouwen dragen 80 procent van de tijd maar 20 procent van hun kleding. Welke kleding draag je niet en hoe kan je die kleding combineren zodat het toch gebruikt wordt? Of kan je er een ander blij mee maken?
2. Kleur- en kledingadvies loont: een gebalanceerde en effectieve garderobe bereik je door een kleur- en kledingadvies. Als je weet kleuren, modellen, stoffen en stijl bij jou passen, zal je minder miskopen doen en hangt er minder kleding ongebruikt in je kast. Met een garderobecheck of garderobeplanning kom je erachter hoe je de items in je kast kan combineren en hoe jij je garderobe optimaal kan aanvullen.
3. Duurzaam shoppen: als je in de stad bent, waar kan je nog terecht voor eerlijke en verantwoorde producten? Intussen zijn er allerlei websites die je daarbij op weg helpen. Zo is er een app met duurzame winkelroutes door verschillende steden. En geen nood: duurzame mode hoeft niet duur te zijn. De prijzen van duurzame merken zijn vaak vergelijkbaar met andere (merk-)kleding.
4. Goed wassen: 70% van de milieu-vervuiling van een kledingstuk komt door wassen. Door je kleding goed te wassen spaar je ook het milieu. Je vindt online veel tips voor verantwoord wassen.
5. Ga naar de kledingbibliotheek: als je graag veel afwisselt in je kleding of een kledingstuk graag probeert zodat je weet dat het bij je past, is de kledingbibliotheek ideaal. Het is een fantastische inloopkast die je deelt met anderen. In Amsterdam en Utrecht is er al een kledingbieb. In Nijmegen ben ik bezig er een op te richten. Wordt vervolgd!
6. Kledingruil: geef je ongedragen kleding weg en vind nieuwe items voor je garderobe tijdens een kledingruilfeest. Zo maak je anderen blij met kleding die jij niet draagt. Maak je geen zorgen over de maten of hoeveelheid kleding. Mijn ervaring is dat van beide er een overvloed is. Wat overblijft kan je aan de kringloop of een goed doel geven.
7. Kleding (laten) pimpen: om ervoor te zorgen dat je kleding beter bij je past (wat betreft pasvorm en stijl) kan je kleding (laten) vermaken. Druk er je eigen stempel op zodat je kleding uniek en persoonlijk wordt. Zelfs de saaiste kledingstukken tover je zo om tot eigentijdse creaties. En ben je erop uitgekeken? Dan maak je er gewoon weer wat nieuws van.
8. Vintage: koop je kleding tweedehands. Veel kleding wordt weggedaan terwijl het er nog uitziet als nieuw.
9. Zelf kleding maken: als je zelf kleding maakt, valt er een heel deel van de modeketen weg. Op die manier kan je je dus heel goed onttrekken aan onmenselijke praktijken van de fast fashion. En het is nog leuk ook. 😉
10. Eco stoffen: als je zelf kleding maakt ben je al goed bezig, zeker als je eco stoffen gebruikt. Er zijn veel leuke bio stoffen te vinden bij winkels als Sew Natural en Pure Coverz. Want denk erom dat niet alle stoffen duurzaam gemaakt zijn. Soms kost het veel water, worden er giftige verfstoffen gebruikt en is stof door kinderhanden gemaakt. Als je voor de reguliere stoffen gaat, zorg dan ook dat je stoffen koopt die goed bij je passen en je ook echt gaat gebruiken. Zonde als het materiaal blijft liggen.
Goede tips om met een geweten kleren te kopen! Ik vind vooral tip 1 erg belangrijk. Het is jammer dat zoveel vrouwen maar een deel van hun kleding dragen. Om dit te voorkomen koop ik alleen kleren van merken die ik echt leuk vind en probeer me niet te laten beïnvloeden door koopjes die ik niet nodig heb.
Wat goed dat je er zo mee bezig bent, Julia. De koopjes laten liggen, scheelt inderdaad al enorm!