Nieuw kleurtje

Ken jij dat? Een kledingstuk dat al tijden in de kast hangt. Je ziet het als een van je lievelingen, maar draagt het bijna nooit. Ik heb dat ook wel eens. Neem nou dit jurkje. Het model staat me perfect. De kleur vind ik prachtig, maar is eigenlijk te licht voor mij. En het dessin is te romantisch. Kortom de jurk mist wat stevigheid om te passen binnen mijn creatief-dramatische stijl. Ik had al bedacht de jurk na te maken en een stof die goed bij mij past. Maar deze verdiende toch ook een tweede kans. Hoe? Door ‘m te verven.

Kleding verven in de wasmachine is makkelijk. Je laat de wasmachine een paar keer draaien en je hebt weer een gloednieuw kledingstuk. Maar soms is het ook een beetje spannend. Want pakt de verf op jouw kleding? En welke kleur komt er nu echt uit? Hier wat tips en trucs om je voor te bereiden.

Wat pakt wel en wat pakt niet?

  • Dylon kan je gebruiken voor natuurlijke materialen zoals katoen, viscose, linnen;
  • Natuurlijke mengsels met polyester krijgen een lichtere kleur;
  • Wol en zijde pakken de kleur niet;
  • Stoffen met een vuil- of waterafstotende laag pakken de kleur niet;
  • Het garen behoudt de oorspronkelijke kleur.

Nu je weet welke kledingstukken in aanmerking komen, is het de vraag welke kleur je kiest. In theorie mengt de verf zich met de kleur van je kledingstuk. Zo krijgt een blauwe trui die je met rood verft een paarse kleur. In de praktijk blijkt de verfstof echter veel dominanter. Doorgaans kregen alle stoffen die ik met Dylon geverfd heb de kleur van de verf, soms met een lichte mengen van de oorspronkelijke kleur. Daarop waren twee uitzonderingen: Een spijkerbroek die ik grijs verfde kreeg een fantastische blauwgrijze kleur. Een zwart jurkje met off-white vogeltjes dat een beetje vaal was geworden behandelde ik met zwarte verf. De vogeltjes werden donkerblauw.

Wat gebeurd er dan met het dessin op de stof? Omdat de verf zo dominant is, wordt het dessin doorgaans minder duidelijk. Het zit er nog wel, maar je moet meestal wat beter kijken. Ik gebruik meestal echt donkere verf. Met wat lichtere verf op lichtere stof zal het effect waarschijnlijk anders zijn.

In de gebruiksaanwijzing staat dat je bij het verven in de wasmachine huishoudhandschoenen aan moet doen. Dit is zeker aan te raden, want als je de verfstof in de machine doet, krijg je altijd wat op je hand en het is best agressief. Een andere belangrijke voorzorgsmaatregel: was je kleding van tevoren, ook als de kleding nieuw is. Waar de stof gevlekt is, pakt de verf namelijk niet goed. Volg verder gewoon goed de gebruiksaanwijzing en het komt helemaal goed. Ook met je was erna. Voor de zekerheid was ik na het verven altijd handdoeken. Daarvan is het niet zo erg als ze verkleuren, al is dat nog nooit gebeurd.

handschoen

En nu dan de praktijk. Naast mijn romantische jurkje, heb ik nog twee kledingstukken mee gewassen: een rokje met een bloemenprint en een zwarte rok. De een mag wel wat dieper en koeler. Het zwarte rokje wordt wat vaal en kan wel wat diepte gebruiken. Hopelijk ontstaat er een dieprode gloed met de kleur die ik heb gekozen: burlesque red.

Spannend! Na een paar uur in de wasmachine zie je pas het resultaat. En ja, mijn jurkje is paarsrood geworden. Dat past veel beter in mijn kleurenpalet. Nu nog denken wat ik met de stiksels doe. Die vallen dan ineens erg op en soms zie je dan pas hoe slordig er in de fabriek gestikt is. Het rokje met de bloemen is ook mooi gekleurd. Op de zwarte rok zie je nauwelijks iets. Het blijft gewoon een zwart rokje. Dat kan dus ook gebeuren.

Natuurlijk heeft dat verven ook nadelen. Niet alleen de kleur kan heel ander uitpakken dan je dacht, het is wel erg slecht voor het milieu. De verf is niet bepaald milieuvriendelijk en voor het hele proces laat je de wasmachine drie keer een lang programma draaien (waarvan één keer met chloor op 90 graden). Dat is nogal een aanslag op het milieu, dus wel compenseren hè! Voortaan alleen nog maar eco-wasmiddel gebruiken. 😉

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *