Persoonlijke styling voor een duurzame garderobe

Duurzaamheid staat bij mij hoog op de agenda. Ik vind het belangrijk om op een verantwoorde wijze om te gaan met de aarde. Kleding speelt daarin een belangrijke rol voor mij. De kledingindustrie is niet alleen een van de meeste vervuilende industrieën ter wereld, arbeiders (waaronder kinderen) moeten meestal onder erbarmelijke omstandigheden werken. Aan dat moderne kolonialisme wil ik niet bijdragen. Het past niet in mijn wereldbeeld, waarin we allemaal gelijkwaardig zijn. Ik wil niet met de kleding die ik draag andere mensen tot derderangs burgers maken en de aarde vergiftigen.  Omdat ik daar niet aan mee wil werken, heb ik ervoor gekozen om anders met kleding om te gaan. En dat kun jij ook. Door de kleding die je draagt, maak je een keuze voor wie je bent en waar je voor staat. Ook op het vlak van ethical fashion.

Gelukkig hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Ik kan je zo een hele waslijst geven met eenvoudige dingen die je kunt doen, zonder extra geld uit te geven aan kleding. Zo kun je tweedehands kleding kopen, je kleding beter kunnen sorteren bij de was of een eco wasmiddel gebruiken. Maar het begint allemaal wat jij aan kleding in huis hebt en haalt.

Voor een duurzame leefstijl is een van de belangrijkste tips misschien wel minder consumeren. Zodra je iets koopt geef je aan dat deze mate van productie nodig is. Dat is natuurlijk prima voor de dingen die je echt gebruikt. Bijna iedereen koopt ook wel eens iets wat niet gebruikt wordt. Denk aan eten dat weggegooid wordt, frutseltjes die staan te verstoffen of kleding die ongedragen in je kast hangt. Zodra jij iets koopt, staat de footprint van dat product op jouw rekening. Als iedereen zou leven en consumeren als de gemiddelde Nederlander, zouden we 3,5 aardes nodig hebben om dat op te brengen. Het kan dus wel een tandje minder.

Tijdens een persoonlijk kleur-, stijl en imagotraject ontdek je niet alleen wat goed bij jou staat. Je gaat je bewust worden van de kleding die je draagt en wat je nu eigenlijk nodig hebt. Je leert niet alleen over je uiterlijke kenmerken, maar komt ook dichter bij jezelf en ervaart hoe het is om kleding te dragen die laat zien wie je bent. Door die bewustwording blijkt vaak dat je veel minder kleding nodig hebt dan je dacht. Een paar ijzersterke sets tegenover een kast vol kleding, maar niks hebben om aan te trekken. Daarmee kun jij het verschil maken. Niet alleen in je persoonlijke presentatie, maar ook voor de wereld.

Minder miskopen, minder vervuiling, minder uitbuiting, minder ruis in je kast. Om vervolgens te gaan naar een garderobe waaruit je met gemak outfits kunt samenstellen waarin jij je ontzettend lekker voelt. Want je kunt niet alleen jezelf zijn in je kleding, je houdt er ook nog eens een goed ethical gevoel aan over. Wie wil dat nou niet?

Tot slot nog een tip: mocht je in de winkel staan met nieuwe kleding in de hand, stel jezelf dan de volgende vijf vragen. Als het antwoord op alle vijf “ja” is, koop het dan zonder meer. Zo niet, dan kun je je nog eens afvragen of dit kledingstuk wel echt de footprint en het geld waard is.

Twijfel je nog welke kleding nu echt bij je past, kom dan langs voor een persoonlijk advies of lees verder op de site.

Vijf vragen voor je nieuwe kleding:

  • Heb ik het nodig?
  • Past deze kleding bij mijn kleurenpalet, stijl en wat ik uit wil stralen?
  • Geef ik dit kledingstuk een rapportcijfer 8 of hoger?
  • Kan ik het in ten minste drie outfits combineren?
  • Ga ik het zeker dertig keer dragen?