Strepen

Kijk naar buiten en je ziet dat het tijd is voor zomerse jurkjes. In de stoffenwinkel in Wijchen heb ik onlangs een heerlijk stofje gekocht met strepen die van kleur verlopen. Het patroon had ik al in mijn hoofd en het leek een snel en gemakkelijk project. De strepen wilde ik in de zijnaden laten doorlopen, maar dat ging niet als vanzelfsprekend. Heb je ook wel eens dat het patroon van de stof niet mooi doorloopt? Lees dan vooral verder, want met de juiste voorbereiding kan je de prachtigste kledingstukken maken.
In de eerste plaats moet je zorgen dat de stof recht ligt, want het is niet vanzelfsprekend dat als je de stof vouwt, de strepen van de twee lagen gelijk lopen. Ligt de stof niet recht, dan lopen de strepen scheef over je patroondeel. Wat kan je doen om dit te voorkomen? Vouw de stof netjes zodat de stofvouw(en) overal  dezelfde afstand tot de stofrand behoudt. Vervolgens speld en/of rijg je in de rand van een aantal strepen (afhankelijk van de breedte van de streep). Als je speld zowel in de bovenste als in de onderste laag in de rand van dezelfde streep steekt, ligt de stof op die plek recht op elkaar. Om er zeker van te zijn dat het overal goed zit, speld je op zeker vier plaatsen per streep over de stofbreedte. Zoals gezegd doe je dit bij meerdere strepen.

Vervolgens moet je er nog voor zorgen dat de patroondelen zo op de stof liggen, dat de strepen op de naden gelijk uitkomen. Maak je een jurkje met een rechte onderkant, dan is het simpel. Zorg dan de onderkant van de panden langs de zelfde streep liggen. Check vervolgens aan de bovenkant van de (zij-)naad en op een aantal tussenliggende punten of de strepen gelijk uitkomen met de andere panden. Vaak kan je gebruik maken van patroontekens die al in je patroon zijn aangegeven. Eventueel kan je zelf tekens aanbrengen, zodat het patroonteken bijvoorbeeld de bovenkant van een bepaalde streep aangeeft.
Ligt alles recht? Dan kan je knippen. Maar let op! Dat je alles juist geknipt hebt, betekent niet dat bij het naaien alles automatisch goed komt. Ik raad daarom aan de naden op een specifieke manier te spelden. Leg de rafelranden op elkaar en speld haaks op de naairichting. Steek de speld op de rand van een streep in en uit. Bij de onderste laag stof moet de speld ook precies op de rand zitten, anders krijg je geen doorlopende strepen. Omdat de spelden haaks op de naairichting geplaatst zijn, kan je ze tijdens het naaien laten zitten. Zo voorkom je dat de stof tijdens het naaien alsnog verschuift.
Dat het ook bij professionele naaisters soms niet wil lukken, bewijst dit zomerse project. Mijn stof was zo soepel, dun en beweeglijk dat ik de strepen niet mooi op elkaar kreeg. Ik heb er uren mee geworsteld, van alles geprobeerd, maar besloot dat ik het anders moest doen om een goed eindresultaat te krijgen. Gelukkig vond ik snel een oplossing. Ik besloot om het patroon niet op dubbele stof te spelden, maar op een enkele laag. Daarvoor moest ik wel het patroon aanpassen. Ik moest linker en rechter delen aan elkaar tekenen, omdat ik niet meer gebruik kon maken van een stofvouw. Dat bleek de uitkomst, want toen ik het voor- en achterpand op de stof legde, bleken de strepen prachtig door te lopen. Het model is verder vrij eenvoudig, dus toen ik dit obstakel gepasseerd was, zat alles zo in elkaar. Nu maar lekker genieten van het mooie weer!

4 thoughts on “Strepen

  1. Barbera

    Hoe zit het met het recht van draad bij strepen? Want als ik de strepen echt horizontaal leg, dan het recht van draad scheef zegmaar ipv verticaal. Het gaat om tricotstof.

  2. Dorine Bericht auteur

    Dag Barbera,
    Soms is het met strepen inderdaad lastig om het recht van draad te krijgen. Bij de meeste stoffen zijn de strepen haaks op de draadrichting, zodat je het netjes recht van draad kunt leggen. Maar soms is de print scheef gedrukt. Ook kan het lastig zijn met tricot om de stof netjes dubbel te krijg en de strepen door te laten lopen. Mijn advies is dan of het patroon gespiegeld uittekenen of heel veel spelden totdat je zeker weet dat alle strepen op elkaar zitten. Heb je misschien een foto van de stof? Met plaatjes is het altijd veel makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *