Wat je moet weten voor je kleding maakt #01

Kleding maken is hipper dan ooit. Mede dankzij programma’s als The Great British Sewing Bee en Door het Oog van de Naald raken steeds meer mensen enthousiast om met naald en draad aan de slag te gaan. Ik merk dat ook aan de instroom bij mijn lessen en workshops. Fijn om al die creativiteit in Nijmegen te zien.

Voor je begint met naaien is het goed om bij een aantal zaken stil te staan: welke naaimachine koop je? Wat heb ik nodig? Welk materiaal gebruik je? En wat ga je eigenlijk maken? Allemaal vragen waarmee ik je de komende weken een eind op weg help, zodat jij goed van start kan gaan.

Waarmee begin ik?

Veel beginners hebben al een idee in hun hoofd voor welk kledingstuk of accessoire ze willen maken. Zeker als je op tv ziet wat er allemaal mogelijk is, wordt de fantasie geprikkeld. Let erop dat je een project uitzoekt dat past bij jou niveau. Als je een te moeilijk project uitzoekt, zal het eindresultaat lang op zich laten wachten en misschien niet zo mooi worden. Bovendien levert het een hoop frustratie op. En dat terwijl plezier in je werk wat mij betreft voorop staat.

Waar vind ik leuke patronen?

Leuke patronen voor beginners kom je intussen overal tegen: in tijdschriften zoals Knipmode en Burda, op pinterest, in boeken en op blogs. Als jij het jezelf echt gemakkelijk wil maken, kies je een project met veel plaatjes in de beschrijving. Het wordt voor jou dan veel duidelijker wat je moet doen. Het Belgische tijdschrift La Maison Victor werkt met veel tekeningen. Ook de boekjes “allemaal rokjes” en “love at first stitch” geven duidelijke uitleg en afbeeldingen. Een uitstekend startpunt dus!

Welk patroon past bij mij?

In de massa van beschikbare patronen is het soms moeilijk kiezen. Vooraf passen is niet mogelijk. Hoe weet je dan of dit model leuk bij jou staat? En welke prints en stoffen kies je daarbij? Hoewel veel naaisters een redelijk beeld hebben van wat zij mooi vinden, lopen zij er vaak tegen aan dat het gemaakte kledingstuk toch niet zo leuk staat als verwacht. Dat is zonde, want er zitten vaak uren werk in. Dat is het nadeel van niet kunnen passen van tevoren. Maar als jij goed op een rijtje hebt, wat jou staat, kan jij feilloos de juiste patronen uitzoeken.

Denk eerst eens na over de vorm van het kledingstuk. Als je een leuk model tegenkomt in een tijdschrift, vraag je dan af hoe dat kledingstuk jouw silhouet gaat beïnvloeden. Accentueert het je taille? Worden je minder sterke punten gecamoufleerd? Denk je dat het flatterend voor je is?

Dan is de stofkeuze en kleur erg belangrijk. Bepaalde kleuren zullen je laten stralen, terwijl andere kleuren je flets maken. Je ziet dit misschien al als je de stof voor je gezicht houdt. Ook de structuur van de stof speelt mee. De een kan er fantastisch uitzien in een grof gebreide stof, terwijl een ander er in verdrinkt.

Stijl maakt ook uit. Vaak is je persoonlijke smaak een goede graadmeter hiervoor, maar toch kan een jurkje op de foto er heel leuk uitzien, maar niet helemaal bij jou stijlpersoonlijkheid passen. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op gebloemde, zwierige jurkjes, maar die zijn vaak toch te lief en te poezelig voor mij. Een kledingstuk moet voor mij een beetje edgy en dramatisch zijn, wil het uitstralen wie ik van binnen ben.

Heb je deze aspecten goed in de vingers? Dan komt het alleen nog aan op je techniek. Mocht je toch twijfelen wat jou goed staat, dan raad ik je aan een kleur- en stijlconsult te volgen. Je weet dan wat je goed staat en ook persoonlijk goed bij je past. Dat scheelt je een hoop tijd en geld en zorgt ervoor dat je je zelfgemaakte kleding ook echt gaat dragen. En dat is toch het
ultieme doel van zelf kleding maken?

Volgende keer meer over de keuze van je naaimachine.

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *