Wat je moet weten voor je kleding maakt #02

In deze reeks naaitips voor startende creatievelingen vertel ik je waar je allemaal rekening moet houden voor je aan een naaiproject begint. Vandaag leer je meer over naaimachines.

Waar koop ik een naaimachine?

Nu zelf kleding maken weer zo populair is worden er ontzettend veel naaimachines aangeboden. In winkel zie je soms al een naaimachine voor 80 euro en ook op marktplaats is het aanbod enorm. Wat kies je dan?

Bij veel producten geldt dat de prijs iets over de kwaliteit zegt en dat is ook zo bij naaimachines. De goedkoopste naaimachines zijn rond de 80 euro (zoals van de Lidl of Ikea). Het is een leuk instapbedrag, maar vaak heb je niet lang plezier van deze machines. De motor is doorgaans niet zo sterk. Daardoor kan je bijvoorbeeld je jeans niet gemakkelijk inkorten. Ook zijn er vaak problemen met de draadspanning. Dit zorgt voor lusjes op je stikwerk. Door deze en andere problemen ontstaat vaak frustratie en dat is niet de bedoeling. Ik geef toe dat er af en toe pareltjes tussen zitten, maar bij aanschaf weet je dat gewoon niet. Wat dan als je een goede naaimachine voor weinig geld wil?

Tweedehands zijn er veel machines te koop. Sommige mensen ruilen hun naaimachine in voor een nieuwe met meer functies en bij anderen staan de machine te verstoffen. Veel tweedehandsjes worden via marktplaats aangeboden. Het is een divers aanbod. Er zijn ook risico’s verbonden aan zo’n aankoop: je weet immers niet wat de geschiedenis van een machine is. Is er altijd zorgvuldig mee gewerkt of heeft de machine veel te verduren gehad? Is de machine misschien een keer gevallen? Heeft de machine wel eens een onderhoudsbeurt gehad? Dat zijn allemaal factoren die de kwaliteit van de machine bepalen. Als je via marktplaats koopt, zorg dan in ieder geval dat je ter plekke de naaimachine kan proberen. Loopt de naaimachine soepel, is het stiksel mooi en hoor je geen rare geluiden? Dan kan je het erop wagen. Houd er bij de aanschafprijs wel rekening mee dat de machine toe is aan een onderhoudsbeurt en dat ook zo dertig tot vijftig euro kost.

Het veiligste is om een naaimachine bij een goede naaimachinehandel te kopen. Vaak bieden zij zowel nieuwe als tweedehands machines aan. Zij kunnen je vertellen welke machine bij jouw wensen past. Bovendien wordt de naaimachine afgesteld voor je ermee aan de slag gaat. Dat is een voordeel ten opzicht van webwinkels, want daar krijg je de naaimachine zo uit de doos, zonder dat gekeken is of alles goed loopt.

Welke naaimachine kies ik?

Welk merk en type je kiest is afhankelijk van het werk dat je ermee gaat doen. Koop je een naaimachine alleen voor verstelwerk, dan is een eenvoudig model doorgaans voldoende. Ga je kleding maken of quilten, dan is een uitgebreider type misschien beter. Wil je graag siersteken? Wil je een draadinsteker? Wil je de snelheid kunnen instellen? Als je veel dikke lagen gaat naaien is een boventransport aan te raden. Vraag je dat soort zaken van tevoren af.

Eenvoudige machines die alle basissteken hebben, kan je kopen tussen de 100 en 200 euro. Vanaf 300 euro kom je zeer complete naaimachines tegen, maar je kan het natuurlijk zo bont maken als jij wil. Pfaff en Bernina worden vaak gezien als topmerken. Dit zijn goede machines, maar ze zijn ook duur. Andere goede merken zijn onder andere Janome en Brother.

Voor je op jacht gaat, kan je een wensen lijstje maken. Hierop staat in ieder geval welk budget je hebt en welke functies de machine minimaal moet hebben. Wil je een specifiek advies? Vraag dan tijdens een van de naailessen (of bij jouw lokale naaimachinewinkel) naar de actuele modellen.

 

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *