Haarband tutorial

Een haarband kun je natuurlijk het hele jaar dragen, maar juist nu in de winter is het heel lekker om een wollige haarband op te hebben als je door de stad fietst. Bovendien is het een heel leuk project voor restverwerking! Daarom leer ik je in deze tutorial hoe je eenvoudig je eigen haarband maakt.

 

 

Benodigdheden haarband en stof knippen

Voor de haarband heb je een rechthoekig stuk stretch stof nodig. Voor de eerste versie heb ik een french terry gebruikt, voor de tweede een single jersey. Omdat de laatste stof wat dunner en rekbaarder is heb ik een andere afmeting gebruikt.

De grote van de rechthoek is afhankelijk van de omvang van je hoofd en de rekbaarheid van je stof.

Mijn hoofdomvang is 56 cm. Daarvan ga ik uit in het rekenvoorbeeld.

Heb je een stof met een klein beetje rek (zoals french terry) dan knip je een rechthoek van 56 cm bij 26 cm.

Heb je een stof met veel rek (zoals tricot, single jersey, lycra) dan knip je een rechthoek van 54 cm bij 26 cm. Je trekt dan dus 2 cm van je hoofdomvang af.

Je knipt in beide gevallen geen extra naadtoeslag aan.

 

Haarband naaien

Vouw de rechthoek in de lengte dubbel met de goede kanten op elkaar. Naai de lange zijde met een rekbare steek dicht.

Keer je werk met de goede kant naar buiten.

Strijk de band, zodat de naad strak in de vouw zit. Hiervan wordt je haarband veel mooier. Kijk maar naar de verschillen op de foto.

niet gestreken haarband

gestreken haarband

Leg je band plat op tafel. Draai één uiteinde een slag. Op de foto zie je hoe de draai eruit ziet.

Vouw de band dubbel met de open uiteindes op elkaar.

Naai de uiteindes vast. Hiervoor heb ik de locksteek op de naaimachine gebruikt. De overige naadtoeslag knip je na het naaien weg.

Naai de draaiing vast door de onderste lagen door te stikken of door de draai met een paar hand steekjes vast te naaien.

Je haarband is nu klaar voor gebruik!

Het leuke is dat je zo’n haarband op veel verschillende manieren kunt dragen. Ik draag ‘m vaak buiten over m’n oren heen om ze warm te houden (voor matching wanten heb ik ook een tutorial klaar staan). De haarband zit dan over over mijn haar. Maar je kunt de band natuurlijk ook dragen voor meet volume in je haar en dan draag je je haar er natuurlijk over heen. Hier wat foto’s ter inspiratie.

Vind je dit leuk een leuk project, maak er dan meer. Er is niks leuker dan zelfgemaakte cadeautjes weg te geven.