Tutorial winter wanten

De winter staat voor de deur. De eerste sneeuw is al gevallen. Hoog tijd om ons warm in te pakken als we naar buiten gaan. Gezien mijn oude handschoenen een beetje dun zijn geworden en ik echt niet van koude handen houd, besloot ik zelf wanten te maken. In deze tutorial leg ik je stap voor stap uit hoe jij ze zelf ook kunt maken.

Je kunt de wanten prima van een restje stof maken. Ik had deze lammy stof nog over van een jasje dat ik ooit gemaakt heb. Het is niet alleen prachtige stof, door de fluffy binnenkant is het ook nog eens lekker warm.

Patroon

Als eerste ga je je eigen patroon maken. Om een goede basisvorm voor de wanten te hebben is het het gemakkelijkste om je hand om te trekken op een vel papier. Daarna ga je meten. Je hand is driedimensionaal, dus als je te strak om je hand tekent, gaat de stof uiteindelijk niet om je hand passen. Of zit je want echt heel strak. Meet daarom je hand op rondom je knokkels. Meet ook de omtrek van je duim. Als je dit getal door twee deelt moet dat minstens de breedte zijn van je patroon (exclusief naadtoeslag). Zoals je ziet heb ik nog een lijntje om de omtrek van mijn hand getekend voor een comfortabele pasvorm.

Knippen

Je knipt je patroon twee keer uit dubbele stof. Ik heb onderaan 3 cm zoom aangeknipt, omdat ik een leuk fluffy randje aan de buitenkant van mijn wanten wil. Bij de andere randen heb ik 1 cm aangeknipt. Gebruik je ook lammy stof, knip dan niet minder dan 0,7 cm aan. Anders wordt het lastig naaien.

Randje omstikken

Om te beginnen heb ik de onderrand van de wanten omgeslagen en vast gestikt. Dus nog voor de delen aan elkaar zitten.

 

De wanten stikken

Ik heb de delen van de wanten met de fluffy kanten tegen elkaar aan gelegd. Ik vind het namelijk leuk als je aan de buitenkant ook een hoop fluf zit. Maar er zijn meer voordelen: zo’n dikke stof geeft erg veel naadtoeslag voor aan de binnenkant en dat zit niet lekker bij bijvoorbeeld je duim. Bovendien naait je naaimachine lammy veel makkelijker als je de suède kant aan de buitenkant hebt zitten. Het transport heeft slecht grip op al die fluf.

Inknippen

Knip de naadtoeslag in het hoekje van de duim in. Zo heb je meer bewegingsvrijheid. Let op dat je niet door je stiksel heen knipt.

Bijknippen

Als je 1 cm naad aan de buitenkant te veel vindt, kun je rondom de naadtoeslag een beetje trimmen.

Tadaa! Twee warme winter wanten.
Hier vind je meer tutorials om de feestdagen mee door te komen.